Budynki Inwentarskie

W rolnictwie pianka poliuretanowa może być stosowana praktycznie wszędzie, czyli

1. Budynki inwentarskie – kurniki, chlewnie, stajnie, obory

Natrysk pianki poliuretanowej nanoszonej od wewnatrz w budynkach inwentarskich, spełnia zadanie monolitycznej warstwy izolująco uszczelniającej. Grubość warstwy pianki poliuretanowej jest zależna od ogólnego stanu budynku oraz od planowanego stopnia ostatecznej izolacyjności. Zazwyczaj już 3cm warstwa pianki poliuretanowej naniesionej bezpośrednio na blachę stalową o każdym profilu, jest w stanie powstrzymać proces skraplania się. Jeśli warstwę wewnętrzną stanowią płyty styropianowe, wtedy 2cm pianki poliuretanowej jest wystarczające, pod warunkiem równości powierzchni. Jeśli styropian jest nierówny i jest sporo dziur wtedy zużycie pianki poliuretanowej wzrośnie. Naniesienie grubości warstwy pianki pur przekraczające 4cm, ujednorodni warunki temperaturowe wewnątrz obiektu, wyrówna jednorodność wzrostu zwierząt, zmniejszy zużycie paszy na tucz. Przewidywany zwrot kosztów polepszenia izolacyjności obiektu może się zwrócić już po 1-2 miotach. Dalsza produkcja to czysty zysk. Jest to szczególnie ważne kiedy obecne koszty energii są bardzo wysokie, zysk z produkcji jest umiarkowany, a temperatury na zewnątrz skrajne. Dodatkowe zalety izolacji pianki poliuretanowej to estetyka wnętrza, możliwość mycia myjką ciśnieniową. Powierzchnia z wykonanej przez nas pianki nie wchłania wilgoci, nie stanowi podłoża do gnieżdżenia się i wzrostu drobnoustrojów, grzybów, pleśni i gryzoni. Krótki czas realizacji umożliwia precyzyjne zaplanowanie docieplenia bez szkody na cykl produkcyjny.

2. Obiekty przechowalnicze – przechowalnie owoców i warzyw, chłodnie bez kontrolowanej atmosfery, chłodnie z kontrolowaną atmosferą

Przechowalnie, to często obiekty adaptowane po stodołach, oborach i pomieszczeniach służących do innych celów. Grubość warstwy docelowo zaplanowanej izolacji z pianki, zależna jest od rodzaju materiału z jakiego zbudowana jest ściana. Generalnie warstwa 4-6cm pianki poliuretanowej naniesionej na mur, jest wystarczająca aby powstrzymać przemarzanie w skrajnych temperaturach. Aby zapewnić gazoszczelność wymagane jest minimum 4cm.

Inną kwestią jest izolacja dachu od spodu. W tym przypadku izolacja pianki poliuretanowej powinna wynosić conajmniej 7cm aby sprostać długotrwałym skrajnie niskim temperaturom.

Pianka poliuretanowa przeznaczona do izolacji przechowalni jest na tyle twarda że pryzmowane warzywa bądź owoce nie uszkodzą izolacji, a pianka ze swojej strony nie dopuści do przemarznięcia warzyw bezposrednio stykających się z izolowaną ścianą. Dodatkowo izolacja poliuretanowa jest wolna od jakichkolwiek zapachów mogących wpłynąć na jakość warzyw bądź owoców. Posiada atest higieniczny PZH.

3. Magazyny – hale magazynowe do przechowywania płodów rolnych, zboża, ziół itp.

Magazyny to obiekty najczęściej stalowe a szczególnie pokrycia dachów. Podczas zmiennych warunków temperaturowych dochodzi do skraplania się pary wodnej na powierzchni blachy od spodu. Zjawisko to jest doskonale znane każdemu kto posiada stalową halę, halę łukową bądź podobny budynek. Najlepszym rozwiązaniem pod względem kosztów, skuteczności, trwałości i szybkości wykonania jest natrysk pianki poliuretanowej od spodu. Warstwa o grubości conajmniej 2cm jest w stanie powstrzymać proces skraplania się pod warunkiem że obiekt nie jest podgrzewany i nie występuje drastyczna różnica temperatur, w przeciwnym razie grubość 2cm warstwy pianki będzie nie wystarczająca.